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Werpen vanuit de kooi: geldig of ongeldig? 
 
In deze reglement doorgelicht wordt dieper ingegaan op TR 32: Algemene bepalingen 
werponderdelen. De onduidelijkheid zit hem vaak in de twee opmerkingen bij TR32.14, waarin situaties 
worden omschreven waarin het werptuig vóór de landing de kooi raakt. 
 

Opmerking (ii): het moet als fout aangemerkt worden als de discus of kop 
van de slingerkogel bij de worp na het loslaten de verst verwijderde 
kant van de kooi raakt (linkerkant van de kooi voor een rechtshandige 
werper als hij met zijn gezicht naar de landingssector staat, of de rechter- 
kant voor een linkshandige werper als hij met zijn gezicht naar de lan- 
dingssector staat). 
 
Opmerking (iii): Op voorwaarde dat geen enkele andere regel wordt over- 
treden, inclusief regel TR32.10, zal het niet als fout aangemerkt worden 
als de discus of enig deel van de slingerkogel bij de worp na het loslaten  
de dichtstbijzijnde kant van de kooi raakt (rechterkant van de kooi voor een  
rechtshandige werper als hij met zijn gezicht naar de landingssector staat,  
of de linkerkant voor een linkshandige werper als hij met zijn gezicht naar 
de landingssector staat) en vervolgens binnen de landingssector landt  
buiten de begrenzing van de kooi. 
 
De begrenzing van de kooi moet worden gedefinieerd als de grens gevormd 
door de kooi en de deuren als die in de juiste positie staan, en een denkbeeldige 
lijn getrokken door de uiteinden van de kooi /deuren, die zich het dichtst bij de 
landingssector bevinden. 

 
In de tekst hierboven wordt alleen gesproken over discus en slingerkogel maar deze regels zijn ook van 
toepassing op het gewichtwerpen voor masters: 
 

WMA 28.2: De wedstrijdregels zijn hetzelfde als voor het kogelslingeren. 
WMA 28.5: Het gewichtwerpen moet plaatsvinden vanuit een omsloten ruimte of 
vanuit een kooi. 

 
Verder is in dit kader TR32.16 ook belangrijk: 
 

Het is een foutpoging als de kogel, de discus, de kop van de slingerkogel  
of de kop van de speer bij het eerste contact met de grond de sectorlijn,  
of de grond buiten de sectorlijn raakt. Het is ook een foutpoging als de kogel, 
de discus, de kop van de slingerkogel of de kop van de speer na het loslaten,  
maar voordat de grond geraakt wordt enig voorwerp (anders dan de kooi zoals bepaald in 
opmerking (ii) bij regel TR32.14) buiten de sector raakt.  

 
In de diverse presentaties die in omloop zijn, en in het boekje “Richtlijnen en Speerpunten” staat een 
plaatje om de verschillende situaties te schetsen. 
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We zien hier een bovenaanzicht met een kogelslingeraar die tegen de klok in draait. Het zelfde is van 
toepassing op een rechtshandige discuswerper.  
 
De rode stippellijn (1) is de situatie zoals beschreven in opmerking II. Deze worp is ongeldig. 
 
De rode stippellijn (2) en groene stippellijn (3) zijn situaties zoals beschreven in opmerking III. Hier moet 
aan twee voorwaarden worden voldaan, wil de worp niet als fout worden aangemerkt: het werptuig moet 
de kooi, vanuit de werper gezien, aan de rechterkant raken en moet buiten de kooi landen. Bij de rode 
stippellijn (2) is dat laatste niet het geval dus ook deze worp is ongeldig. Bij de groene stippellijn (3) 
wordt wel aan beide voorwaarden voldaan dus deze worp is wel geldig. 
 
Waarom wordt er verschil gemaakt tussen links en rechts? Daar is niet een heel duidelijke verklaring 
voor. Het meest voor de hand liggend is de verklaring dat het werptuig dat de “verre” kant van de kooi 
raakt, sowieso buiten de sector zou landen wanneer de kooi er niet zou staan. Immers, die kooi staat er 
alleen voor ieders veiligheid. In het andere geval zou er nog kans zijn dat het werptuig binnen de sector 
landt, met name een discus die bij zijn vlucht een kromme baan heeft. 
 
De zwarte stippellijn in het plaatje geeft de grens van de kooi aan, zoals die in de groene tekst onder 
opmerking III wordt bedoeld. Dit is een denkbeeldige lijn die kan variëren naargelang de stand van de 
deuren. Daarom is het aan te bevelen om, in geval van twijfel of het werptuig wel of niet voorbij deze lijn 
is geland, de worp niet af te keuren. 
 
Dan zijn er ook nog een aantal andere situaties mogelijk, die niet in het vorige plaatje staan: 
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(1) Ongetwijfeld de meest voorkomende situatie: Het werptuig landt buiten de kooi, in de sector, 

zonder iets te hebben aangeraakt. Deze worp is uiteraard geldig. 

(2) Ook deze situatie zien we nog wel eens, bij het gewichtwerpen of bij minder talentvolle 

jeugdatleetjes: het werptuig landt binnen de kooi, in de sector, zonder iets te hebben 

aangeraakt. Hier is geen van beide opmerkingen uit TR32.14 van toepassing, dus in principe 

een geldige worp, mits er een afdruk zichtbaar is. 

(3) Het werptuig landt buiten de kooi, in de sector, maar wel via een afstandsbord dat naast de 

sector staat (de kooi wordt niet geraakt). Hier is TR32.16 van toepassing, deze worp is 

ongeldig. 

 
Tenslotte zien we in opmerking II ook nog een verwijzing naar TR32.10 (“De landingssector moet 
bestaan uit sintels, gras of een ander geschikt materiaal waarin het werpmateriaal een indruk 
achterlaat.”). Dit lijkt op het eerste gezicht niet relevant maar betekent dat waar het werptuig ook landt, 
binnen of buiten de kooi, het wel een afdruk moet achterlaten. Als er geen afdruk te zien is, bijvoorbeeld 
omdat de eerste paar meters van de sector niet uit sintels of gras maar bijvoorbeeld uit betontegels of 
kunststof bestaan, moet de worp alsnog ongeldig worden gegeven. 
 
 


