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Protesten en beroep 
 

Als atleet of ploeg heb je het recht om protest in te dienen. Dat kan zijn tegen een beslissing van de 

jury, zoals het onterecht afkeuren van een sprong of worp, maar ook tegen een andere atleet of team, 

bijvoorbeeld wegens hinderen. In de regel neemt de betrokken scheidsrechter het protest in 

behandeling. Bij sommige wedstrijden is er nog een beroepsmogelijkheid als men het niet eens is met 

de beslissing van de scheidsrechter. Dan kan er beroep worden aangetekend bij de jury d’appel. 

Laten we enkele protesten eens wat nader bekijken: 

TR8.4.1 “Als een atleet direct mondeling protesteert tegen de toewijzing van een valse start, 

mag de startscheidsrechter (of als die niet is benoemd de betrokken scheidsrechter 

looponderdelen of scheidsrechter snelwandelen), als hij op enigerlei wijze twijfelt, toestaan om 

die atleet “onder protest” te laten deelnemen, om de rechten van alle betrokkenen te 

beschermen. Deelname “onder protest” zou niet moeten worden toegestaan als de valse start 

wordt aangegeven door een door World Athletics gecertificeerd startinformatiesysteem, tenzij 

de scheidsrechter, om welke reden dan ook, beslist dat de informatie afkomstig van dat 

systeem kennelijk niet nauwkeurig is. Als een atleet “onder protest” mag deelnemen dan moet 

hem een rood / witte kaart (diagonaal verdeeld) getoond worden.” 

De rood / witte kaart is in 2024 ingevoerd en bedoeld om duidelijk aan iedereen (betreffende atleten, 

de andere atleten, coaches, publiek, media, event presentation, microfonisten, etc.) te laten zien dat 

de betreffende atleet onder protest meeloopt. 

Wanneer een start-/loopscheidsrechter moet beslissen over een onmiddellijk mondeling protest van 

een atleet bij een valse start, en er redelijkerwijs een kans bestaat dat het protest van de atleet 

standhoudt, dan moet de startscheidsrechter alle relevante informatie verzamelen en afwegen, en de 

atleet toestaan om onder protest mee te laten lopen. Na de race moet er een definitieve beslissing 

worden genomen door de scheidsrechter, een beslissing die voorgelegd zou kunnen worden aan de 

jury d’appel. Maar voor de duidelijkheid: de scheidsrechter zou een atleet niet moeten toestaan onder 

protest mee te lopen als de valse start is geregistreerd door een startinformatiesysteem dat correct 

blijkt te werken, of in gevallen waar het door visuele waarneming heel duidelijk is dat een atleet een 

valse start heeft gemaakt en er dus geen geldige reden is om het protest toe te staan. 

Het is echter duidelijk, dat als de reactietijd dicht bij de toegestane limiet ligt, een beweging nauwelijks 

zichtbaar kan zijn. Als in dit geval naar de mening van de start-/loopscheidsrechter nadere bestudering 

van het technologisch bewijs nodig is, kan hij beslissen de atleet onder protest mee te laten lopen om 

de rechten van alle betrokkenen te waarborgen. 

Kortom, onder protest lopen is niet bedoeld om bij een overduidelijke valse start de atleet toch mee te 

laten doen ‘om een prestatie neer te zetten’ of om een atleet ‘niet voor niets naar de wedstrijd te laten 

komen’.  

TR8.4.4  “Als een protest wordt ingediend door of namens een atleet of ploeg die bij een 

looponderdeel niet gefinisht is, dan moet de scheidsrechter eerst vaststellen of de atleet of 

ploeg gediskwalificeerd was of had moeten worden wegens een overtreding van de regels, die 

niet in verband staan met het ingediende protest. Als dat het geval is moet het protest worden 

afgewezen” 

Stel je voor dat een hordeloper in zijn serie bij de voorlaatste horde zwaar gehinderd wordt en uitstapt. 

Hij wordt in de uitslag opgenomen met “DNF” (Did Not Finish) achter zijn naam. De atleet protesteert 

en eist een finaleplaats op. De scheidsrechter heeft echter geconstateerd dat hij bij de eerste horde 

met één been langs de horde is gegaan, dus TR22.6.1 heeft overtreden. Het protest wordt afgewezen 

en de DNF in de uitslag wordt omgezet naar “DQ” (Disqualified; gediskwalificeerd). 
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Stel nu dat deze atleet de eerste horde (en alle daaropvolgende, tot aan het uitstappen) wél correct 

had genomen, ook dan zou hij niet zonder meer een finaleplaats hebben gekregen. In dat geval kijken 

we naar artikelen TR8.4.3 en TR17.1: 

TR8.4.3 “…Geen enkele atleet mag tot een volgende ronde worden toegelaten, zonder dat hij 

in alle ronden heeft deelgenomen, tenzij de scheidsrechter of de jury d’appel anders besluit 

door bijzondere omstandigheden voor dat geval, bijv. te weinig tijd tot de volgende ronde, of 

de lengte van de race. Opmerking: Deze regel mag door de scheidsrechter of door de jury 

d’appel ook worden toegepast in andere omstandigheden waarin dit passend wordt geacht 

(zie regel TR17.1).“ 

TR17.1.1 “Als een atleet bij een looponderdeel wordt geduwd of gehinderd, waardoor diens 

voortgang is belemmerd (…) als het duwen of hinderen onopzettelijk is, of door een andere 

oorzaak dan door een atleet is veroorzaakt, kan de scheidsrechter, als hij van mening is dat 

een atleet (of zijn team) ernstig benadeeld is, in overeenstemming met regel WR18.7 of regel 

TR8.4 opdracht geven om óf de race (voor één, sommige of alle atleten) over te laten lopen, 

óf de benadeelde atleet (of zijn team) toestaan om in een volgende ronde van dat onderdeel 

te starten.” 

Afhankelijk van de siuatie kan de scheidsrechter of de jury d’appel besluiten dat de atleet in zijn eentje 

de race moet overlopen om zich zo als tijdsnelste alsnog plaatsen voor de finale. Of direct naar de 

finale mag als de tijd tot de finale heel kort is en de accommodatie bijvoorbeeld een extra 9de baan 

heeft, welke niet gebruikt wordt. 

TR8.6: “…Als bij de technische onderdelen, doordat een atleet die “onder protest” meedoet, 

een andere atleet door mag gaan in de wedstrijd terwijl hij dat anders niet had gemogen, dan 

zullen de door die atleet geleverde prestaties en eventuele resultaten geldig blijven, 

onafhankelijk van het feit of het directe mondelinge protest van de atleet die “onder protest” 

meedeed wordt toegewezen of niet.” 

Bekijk de volgende stand na drie pogingen verspringen mannen U20:  

Atleet 1e 2e 3e beste plaats 

A 7.12 7.01 6.99 7.12 8 

B 7.04 7.10 X 7.10 9 

 

Atleet B heeft geprotesteerd tegen het ongeldig verklaren van zijn derde sprong. Deze is onder protest 

opgemeten en is 7.15m. Terwijl het protest nog loopt gaat de wedstrijd verder. Atleet B krijgt ook drie 

extra pogingen (volgens TR8.6). 

Als de wedstrijd is afgelopen wordt het protest toegewezen, de derde sprong van atleet B wordt geldig 

verklaard en achteraf had atleet A dus eigenlijk geen recht op drie extra pogingen. Echter, deze tellen 

nu toch mee voor de uitslag. Hij zal in zijn zesde poging maar net de winnende sprong hebben 

gemaakt…  

 
 


