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Disciplinaire straffen aan estafetteploegen 
 

Sinds de reglementswijziging over disciplinaire maatregelen is duidelijker onderscheid 
gemaakt tussen individuele atleten en estafetteploegen. Bij het presenteren van het 
reglement is daar aandacht aan besteed en dat riep toen, en ook naderhand, nogal wat 
vragen op. Hieronder wordt dieper ingegaan op deze reglementen.  

Kijken we naar TR 7.4, dan lezen we  

Als een estafetteploeg volgens regel TR7.1 wordt uitgesloten van deelname, dan moet 
die ploeg worden gediskwalificeerd voor dat onderdeel. Resultaten behaald in een 
voorafgaande ronde van datzelfde onderdeel blijven geldig. Als de diskwalificatie van het 
estafetteteam het gevolg was van het gedrag van een atleet / atleten die zou hebben 
geleid tot diskwalificatie volgens regel TR7.1 en zou / zouden deze atleet / atleten 
deelnemen aan een individueel onderdeel dan is regel TR7.3 van toepassing voor deze 
atleet / atleten. In alle andere gevallen mogen de atleten van dat gediskwalificeerde 
team nog steeds deelnemen aan andere onderdelen van de wedstrijd 

De verwijzing naar TR 7.1 gaat over de bevoegdheden van de scheidsrechter: 

De betrokken scheidsrechter heeft de bevoegdheid om iedere atleet of estafetteteam te 
waarschuwen of uit te sluiten als zij zich schuldig maken aan overtreding van deze regel 
of aan de opmerkingen (ii), (iii) of (iv) van WR 6.1 of van de regels TR6, TR16.5, TR17.14, 
TR17.15.4, TR25.5, TR25.19, TR54.7.6., TR54.10.8 of TR55.8.8.. 

Ook hier en in de opmerkingen bij dit artikel wordt expliciet verwezen naar “atleet of 
estafetteploeg”. In de groene tekst is wordt e.e.a. nog verduidelijkt: 

g) Bij de estafettes geldt dat kaarten, die tijdens elke ronde van de wedstrijd, aan een of 
meer leden van het estafetteteam zijn gegeven, gelden voor het hele team. Dat wil 
zeggen dat als een atleet twee gele kaarten krijgt, of twee verschillende atleten ieder een 
gele kaart in ieder van de ronden van dat onderdeel, dan moet dit worden gezien alsof 
het hele team een rode kaart heeft gekregen en zal dus moeten worden 
gediskwalificeerd. 

De moeilijkheid zit hem in het feit dat in TR7.1 een aantal verschillende strafbare feiten 
worden genoemd. Er zit, gevoelsmatig, een verschil tussen niet-toegestane assistentie, 
het eventueel onsportief te traag opvolgen van startcommando’s (en het daardoor 
benadelen van de andere atleten) of het uitschelden van een official. Als een atleet met 
een kort lontje eerst in een individueel onderdeel zijn boekje te buiten gaat, en 
vervolgens bij een estafette hetzelfde doet, zal hij in beide gevallen een gele kaart 
krijgen. Echter, de tweede gele kaart is slechts de eerste voor het team, dus er zal geen 
rood volgen.  
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Dit voelt onterecht maar er zijn ook situaties te bedenken die hier vóór pleiten. 

Immers, een estafetteteam bestaat uit vier personen. Als het onderscheid tussen 
ploegen en individuele atleten er niet zou zijn, zou een estafetteploeg vier overtredingen 
kunnen begaan zonder daarvoor gediskwalificeerd te worden. Sterker nog, bij meerdere 
rondes zouden in de finale vier andere atleten kunnen aantreden (dat is toegestaan 
volgens TR24.10) en zou een estafetteploeg maar liefst acht overtredingen kunnen 
begaan zonder dat daar diskwalificatie op volgt! 

Natuurlijk is dit laatste een puur theoretisch geval, maar bedenk dat een atleet die bij 
een individueel onderdeel een kaart heeft gekregen wegens wangedrag waarschijnlijk 
niet snel nog een keer in de fout zal gaan. Bovendien kan de scheidsrechter, afhankelijk 
van de ernst van het onsportieve handelen, natuurlijk ook direct een rode kaart trekken. 
In dat geval is de individuele atleet niet meer inzetbaar in de estafetteploeg. 

 
 


