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Buiten de baan lopen: een stap verder. 
 

Het op of over de lijn komen in de bocht aan de linkerzijde is sinds de invoering van de 

videoscheidsrechter een regelmatig voorkomende reden voor diskwalificatie.  Artikel TR17.3 

ligt aan de basis van deze diskwalificaties. 

 

Vanaf 2022 is onderstaande van toepassing in de World Athletics’ “Competition and Technical 

Rules”: 

Bij (gedeeltes van) onderdelen die in banen worden gelopen is het toegestaan 

om in de bocht één keer op de linker lijn, of op de opstaande rand aan de 

binnenkant van baan 1 te stappen; 

Bij (gedeeltes van) onderdelen die niet in banen worden gelopen is het 

toegestaan om in de bocht één keer op of aan de binnenkant van de opstaande 

rand aan de binnenkant van baan 1 te stappen; 

Mits hierdoor geen voordeel wordt verkregen of een andere atleet wordt 

gehinderd. 

 
Wat betekent dit concreet? 
Een atleet op een 400m die in de bocht met zijn 

schoen één keer de linker baanlijn raakt, wordt niet 
gediskwalificeerd. Daarbij moet de schoen nog wel 
in contact met de lijn zijn. Als de stap over de lijn is, 
dat wil zeggen: de schoen maakt geen contact meer 

met de lijn, dan is het niet van toepassing en moet 
de atleet worden gediskwalificeerd. 
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Bij de langere looponderdelen zoals de 800m, meer 

specifiek de overgangslijn en het deel daarna, mag 

de schoen zelfs één contact geheel binnen de 

opstaande rand hebben zonder dat daar 

diskwalificatie op volgt. Voor het deel van de 800m 

tot aan de overgangslijn geldt hetzelfde als voor de 

400m. 

 

 

 

 

 

 

 

De “overtreding” is nadrukkelijk maar één keer toegestaan. Elke tweede overtreding op 

hetzelfde onderdeel betekent alsnog diskwalificatie. Het maakt daarbij niet uit of die tweede 

keer (of derde, of vierde…) in dezelfde race gebeurt of in een vervolgronde zoals een (halve) 

finale. Zelfs als de tweede overtreding door een ander lid van het estafetteteam wordt gemaakt, 

moet het estafetteteam worden gediskwalificeerd. Bij meerkampen telt elk individueel 

onderdeel apart, dus een zevenkampster mag zowel op de 200m als op de 800m één 

overtreding maken. 

Ook belangrijk is dat moet worden voldaan aan de voorwaarde dat de atleet geen wezenlijk 

voordeel verkrijgt door het op de lijn of binnen de baanrand stappen, dus de atleet mag deze 

vrijstelling bijvoorbeeld niet gebruiken om zichzelf uit een opgesloten positie te bevrijden!  

Noteren 

Dan is natuurlijk de vraag hoe we één en ander in de uitslagen verwerken. Daarvoor wordt de 

“L” gebruikt achter de prestatie, waar we nu ook de YC,RC of YRC neerzetten. Mocht de atleet 

meerdere keren op de lijn hebben gestapt dan gebruiken we gewoon DQ met regel TR17.3.1 

of 17.3.2 daarachter. 

Ook in het geval van een record geldt: wanneer de atleet of het estafetteteam slechts één keer 

op de lijn heeft gestapt kan het record voor erkenning in aanmerking komen. 

 
 


